RTM Pulak Buat Hal ! Kali Ni Banyak Bendera Negara Jadi Terbalik…

Posted on

PETALING JAYA: Belum pun mengulangi isu kesilapan bendera Indonesia yang dicetak terbalik dalam buku senerahati pembukaan acara Sukan SEA Kuala Lumpur (KL2017), timbul pula kemunculan terbaru.

Pada Jumaat, tular mengenai bendera beberapa negara yang menyertai KL2017 bertukar antara satu sama lain dalam paparan hadiah medali yang dimenangi atlet seperti yang dipaparkan di saluran TV2 RTM.

Lapan bendera dari 11 negara yang bertukar itu melibatkan Vietnam, Singapura, Thailand, Indonesia, Filipina, Myanmar, Kemboja dan Laos.

“Berterabur susunan bendera,” kata seorang pengguna laman sosial Twitter yang memuat naik gambar skrin berkenaan pada malam Jumaat.

Seorang lagi netizen ‘Kopiselatan Kopiselatan Kopiselatan’ di Facebook sambil merujuk kejadian kesilapan bendera Indonesia baru-baru ini berkata: “Lagi sekali.”

Antara lain netizen mempersoalkan sama ada kesilapan itu dibuat secara sengaja selain ia dianggap memalukan negara.

Ketua Pengarah Penyiaran, Datuk Abu Bakar Ab Rahim ketika dihubungi mStar Online mengakui kesilapan yang dilakukan semasa siaran langsung berita Tamil di saluran TV2 pada jam 7.30 malam Khamis.

Bagaimanapun katanya, permohonan maaf berhubung kesilapan itu dibuat di segmen berita di saluran TV yang sama pada hari Jumaat.

“Kita akui kesilapan itu tetapi ia dibuat secara tidak sengaja. Kami telah membuat permohonan maaf dalam berita Tamil malam tadi, “katanya.

Dalam pada itu, permohonan maaf juga telah dibuat melalui siaran Berita Nasional di saluran TV1 pada tengah malam Jumaat.

Menurut Abu Bakar, kesilapan itu berpunca pada peringkat pengeluaran iaitu semasa memberikan maklumat terkini dengan keputusan pungutan medan yang sentiasa berubah-ubah.

“Kita akan ambil tindakan untuk mengelak perkara ini berulang lagi,” katanya.

Pada Isnin lalu, Presiden Indonesia, Joko Widodo menerima permohonan maaf Malaysia mengenai kejadian salah cetak bendera republik itu dan menganggap isu itu tidak perlu diperbesarkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *