‘Boleh tak abang lepaskan saya?’ – Isteri tawar hati dengan suami

Posted on

“Maaf abang, saya ternampak dalam group WhatsApp keluarga abang, mak dan adik up gambar yang abang belikan mereka barang kemas. Semua ahli group (saudara mara) puji abang dan cakap abang anak yang terbaik. Tetapi dalam hati saya, sedih sangat.

“Saya tak halang abang berbakti kepada mereka tetapi abang sudah mengabaikan keperluan isteri abang ini juga. Saya takut nak bersuara, nanti abang kata saya seperti nak pisahkan abang dengan keluarga. Saya cuma memerhati dari jauh dan pendam dalam hati sahaja. Air mata ini sampai dah tak nak keluar bila mengenangkan apa yang sudah berlaku. Namun saya kuatkan hati dan bersabar dengan harapan abang akan tersedar suatu hari nanti.

“Saya tahu yang saya hanya menumpang kasih abang. Kita kahwin pun atas dasar abang bersimpat pada saya. Saya sudah tidak mampu lagi nak memendam segala kesakitan ini, abang. Saya juga mahu bahagia walaupun untuk seketika. Boleh tak abang lepaskan saya untuk saya mencari kebahagian itu sendiri?” itulah luahan isteri yang membuatkan hati saya hancur luluh.

Selepas mendengar luahan isteri, saya menangis semahu-mahunya. Saya tidak sanggup nak kehilangan isteri. Yang saya tahu, saya sangat cinta dan sayangkan isteri. Malam itu, hampir jam lima pagi barulah kami tidur. Saya peluk isteri, saya tahu isteri rimas tetapi saya tidak mahu kehilangan dia lagi. Sampaikan isteri nak bangun solat subuh pun saya ikut di belakang isteri dan solat bersama-sama walaupun ketika itu saya sangat mengantuk.

Keesokkannya, kami tidak pergi bekerja kerana masing-masing mengantuk. Selepas menghantar anak ke sekolah, seharian saya bersama dengan isteri di rumah. Setiap masa saya peluk isteri dan seperti tidak mahu dia pergi ke mana-mana. Saya tahu dia terluka dengan segala perbuatan saya selama ini, tetapi isteri saya berlagak seperti biasa sahaja dan melayani saya seperti tiada apa-apa yang berlaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *