‘Boleh tak abang lepaskan saya?’ – Isteri tawar hati dengan suami

Posted on

Perkara ini berlanjutan selama setahun. Tiba saja 25 haribulan, mak dan adik akan menghubungi saya untuk mengajak saya keluar membeli barang-barang keperluan mereka. Saya langsung tak tanya isteri ada duit ataupun tidak.

Mungkin tuhan nak menyedarkan saya. Pada satu hari ketika saya baru saja pulang dari bermain futsal, saya tengok isteri sudah tidur, begitu juga dengan anak. Mungkin isteri saya keletihan melayan anak yang lasak bermain sehingga tidak sempat mengemas barang-barang mainan yang bersepah dan handbag dia. Saya agak, mungkin anak bermain dan sepahkan alat solek isteri dan dompetnya.

Sedang syaa mengemas dompet isteri yang berterabur dengan kad-kad, saya belek hanya ada RM21 sahaja duit di dalamnya. Tiba-tiba saya terus tersedar, bagaimanapun isteri saya boleh bertahan sehingga gaji dia masuk 7 haribulan nanti? Saya kira-kira ada lagi dua minggu menunggu tempoh gaji seterusnya.

Terus saya tengok muka isteri yang tengah nyenyak tidur. Datang perasaan sebak itu secara tiba-tiba melihat wajah isteri yang terlalu baik dan tidak pernah merungut selama setahun saya mengabaikan nafkah zahir untuknya. Cepat-cepat saya naik ke atas katil dan peluk isteri sambil mencium wajahnya dengan seribu sesalan. Banyak sungguh dosa saya terhadap isteri.

Ketika saya susah dan tidak berduit, isterilah tempat saya meminta. Tetapi ketika saya ada duit, saya langsung tak ambil tahu tentang isteri dan anak. Saya tidak pernah bawa isteri dan anak makan di luar, beli barang dapur pun jauh sekali. Yang saya tahu, setiap hari balik kerja, isteri dah siap masak tanpa saya tanya barang dapur ada lagi ke tidak.

Isteri bangun dan terkejut, basuh mukanya dengan air mata saya, lalu bertanya kenapa saya menangis. Kelu lidah saya untuk menjawab soalannya. Apa yang saya tahu, saya sangat cintakan isteri pada ketika itu. Saya pegang tangan isteri, jangan katakan gelang emas, sebentuk cicin pun tak ada satu pun yang membaluti jari jemari isteri saya. Tetapi bila saya dapat bonus, saya habiskan dengan membeli gelang emas mak dan cincin emas adik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *