‘Boleh tak abang lepaskan saya?’ – Isteri tawar hati dengan suami

Posted on

 

Tidak salah anak lelaki masih mahu menabur bakti pada orang tua selepas berkahwin, namun janganlah mengabaikan tanggungjawab diri pada isteri dan anak. Suami perlu diingatkan, jangan dahagakan pujian semata-mata, namun dalam diam isteri memendam rasa. Jangan sampai isteri tawar hati, kelak binasa rumah tangga.

Saya seorang suami yang telah berkahwin dengan isteri yang sebelum ini berstatus janda anak satu. Perkenalan kami selama dua tahun di mana ketika saya berjumpa dengan isteri, dia ditinggalkan oleh bekas suaminya tanpa kasih sayang dan perhatian. Mungkin di atas dasar simpati terhadap dirinya, saya menikahinya dan berjanji akan menjaga dia dan anaknya itu.

Sepanjang tempoh perkahwinan kami yang hampir dua tahun, isteri sangat memahami keadaan kewangan saya, memandangkan dia pun bekerja untuk membantu keluarga. Kehidupan kami seperti biasa, sehinggalah pada satu hari, adik perempuan syaa mesej di WhatsApp meminta sejumlah duit untuk membeli alat solek.

Kebetulan pada masa itu saya baru menerima gaji. Jadi, saya pulang ke rumah mak sekejap dan beri adik perempuan sedikit duit. Mak juga mahu sejumlah duit untuk membeli barang keperluan dirinya. Jadi, apa salahnya saya sebagai seorang anak beri mak saya duit.

Sejak daripada saat itulah, setiap bulan saya habiskan hampir 80-90% gaji saya kepada mak dan adik perempuan yang tidak bekerja untuk membeli barang keperluan dapur, alat solek dan sebagainya untuk mereka sehingga saya sendiri kering-kontang. Isterilah yang banyak menghulurkan duit ketika saya sesak.

Isteri pernah bertanya, ke mana duit gaji saya? Tetapi saya katakan bahawa saya beri pada mak dan adik. Tiga bulan pertama dia bising juga sebab sepanjang tempoh itu saya langsung tidak beri dia duit barang dapur, apatah lagi nafkah untuk diri dia. Masuk bulan keempat, isteri dah tak bising, malah tidak bertanya ke mana perginya duit gaji saya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *